HACCP kao međunardono priznati standard je od velike važnosti jer svim učesnicima u lancu hrane nameće strogo poštovanje sigurnosti i kvaliteta.“Hazard Analysis Critical Control Points” (HACCP) je sistematska metoda za analizu i ocenjivanje relevantnih opasnosti, kao i za savladavanje kritičnih kontrolnih tačaka (CCP`s) u okviru proizvodnog procesa, uključujući njegove prethodne i sve naredne procese.
Ciljna grupa su proizvođači hrane, opreme i dobavljači, te velike kuhinje, hoteli i restorani.
ISO 22000:2005 je svetski jedinstven standard za sistem upravljanja u oblasti sigurnosti hrane. On se ne odnosi samo na prehrambene proizvode, stočnu hranu, proizvođače začina i aditiva, nego i na gastronomiju, velike kuhinjske pogone kao i na njihove dobavljače, ali i na zemljoradnike, proizvođače mašina za prehrambene proizvode, preduzeća za transport i skladištenje, davaoce usluga u oblasti deratizacije i specijalizovane ponuđače edukacija i davaoce usluga osoblja, proizvođače đubriva, sredstava za čišćenje i dezinfekciju i sl. kao što je trgovina. ISO 22000:2005 odnosi se na sve karike u lancu: od njive do trpeze.